Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Festival voor het Afrikaans 2013

Na het succes van de eerste editie in 2011 gaat het Festival voor het Afrikaans in Nederland op herhaling: op 13 juni in De Melkweg in Amsterdam en van 14 t/m 16 juni 2013 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Het festival presenteert een sterk programma met veel muziek, toneel en poëzie, alles in het Afrikaans. Op de affiche staan ondermeer het Radio Kalahari Orkes, Stef Bos, Gerard van Maasakkers, Antjie Krog, Etiënne van Heerden en Ronelda Kamfer. Deze laatste maakte trouwens een fijn citybook over de Zuid-Afrikaanse stad Grahamstown.
Door deBuren op 11 jun 2013
Nieuws
Literatuur & taal

Na het succes van de eerste editie in 2011 gaat het Festival voor het Afrikaans in Nederland op herhaling: op 13 juni in De Melkweg in Amsterdam en van 14 t/m 16 juni 2013 in het Theater aan het Spui in Den Haag.


Ook dit keer weer een sterk programma met veel muziek, toneel en poëzie, alles in het Afrikaans met, waar mogelijk, Nederlandse ondertiteling. Het verrassende Radio Kalahari Orkes en Gert Vlok Nel, maar ook de beroemde Nederlandse zangers als Stef Bos en Gerard van Maasakkers zullen een muzikale ode brengen aan het Afrikaans.

Met Antjie Krog (foto), Etiënne van Heerden en Ronelda Kamfer is de literaire wereld goed vertegenwoordigd en ook een boekenmarkt van Naspers/NB-uitgeverij is weer aanwezig om Nederlanders te laten ervaren dat het lezen van Afrikaans niet moeilijk is en bovendien bijzonder.
Naast de nodige toneelstukken zal er voor het eerst cabaret zijn in de persoon van Emo Adams. Nieuw op het festival is ook Zuid-Afrikaanse film die doorlopend tijdens het festival vertoond zal worden, en is er ruimte voor debat.

Doel van het festival is om meer Nederlanders en Vlamingen enthousiast te maken voor en te verleiden tot een taal die een unieke historische en taalkundige band met het Nederlands heeft. Afrikaans is bovendien een springlevende taal in meertalig Zuid-Afrika, een taal die door miljoenen Zuid-Afrikanen en Namibië, vooral uit de blanke en kleurlingengemeenschappen met veel liefde wordt gesproken en door veel zwarte Zuid-Afrikanen en Namibiërs als tweede of derde taal word gebruikt. Ook wil het festival Afrikaanstalige artiesten en schrijvers een podium bieden om buiten hun land op te treden in hun eigen taal, het Afrikaans.
Het festivallogo naar een ontwerp van Carina Claassens geeft uitdrukking aan de gevarieerde herkomst van het Afrikaans met daarbij een belangrijk stempel uit het Nederlands.

Voor het programma kunt u terecht op de website www.festivalvoorhetafrikaans.nl.


Het festival wordt voorafgegaan door een heuse (Afrikaanstalige) rock- en dansshow op 13 juni in Poppodium De Melkweg; een show die de zintuigen zal prikkelen. Verrassing is het sleutelwoord en het Afrikaans toont zich hier in een heel andere gedaante. Wat te denken van Zuid-Afrikaanse rockgroepen als Bittereinder en Van Coke Kartel, rapper Jack Parow en, uit Namibië,  Wambüseun (rap).

Het festival wordt mogelijk gemaakt door vele sponsors uit Zuid-Afrika en Nederland. Hoofdsponsors uit Zuid-Afrika zijn: Die Dagbreek Trust, het Afrikaanstalige TV-kanaal Kyknet, het Naspers-Voorsitterfonds, het Jan Marais Nasionale Fonds en First Cape Wines. Ook het Zuid-Afrika Huis in Nederland ondersteunt het festival financieel.


Voor verdere vragen over het festival: info@festivalvoorhetafrikaans.nl


Wie het Afrikaans leert kennen laat het nooit meer los!

 

Foto Antjie Krog © Hollandse Hoogte

Vertel het verder: