Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Vlaanderen en Nederland willen gastland worden voor Frankfurter Buchmesse 2016

Vlaanderen gaat zich zich samen met Nederland kandidaat stellen als gastland voor de internationale vakbeurs voor de boekenwereld, de Frankfurter Buchmesse, in 2016. Dat kondigden het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), het Nederlands Letterenfonds en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege aan. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Binnen afzienbare tijd moet dat leiden tot een officiƫle aanvraag bij de organisatie, luidt het.
Door deBuren op 10 jun 2013
Nieuws
Literatuur & taal

Vlaanderen gaat zich zich samen met Nederland kandidaat stellen als gastland voor de internationale vakbeurs voor de boekenwereld, de Frankfurter Buchmesse, in 2016. Dat kondigden het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), het Nederlands Letterenfonds en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege aan. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Binnen afzienbare tijd moet dat leiden tot een officiële aanvraag bij de organisatie, luidt het.

De vakbeurs vindt elke oktober plaats in het Duitse Frankfurt am Main. "Het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse zal voor de Vlaamse en Nederlandse letteren een enorme internationale exposure bieden. De economische return voor de sector zal dan ook navenant zijn", aldus beide fondsen in een gezamenlijk persbericht. De Buchmesse lokt ongeveer 300.000 bezoekers uit meer dan honderd landen. Ook zakken goed 7.400 exposanten af naar de Messe.

"Logische beslissing"
Het project is opgenomen in de resolutie over een actieplan voor de Vlaamse letteren, die midden vorig jaar werd aangenomen door het Vlaams parlement. "Het gezamenlijke gastlandschap van Vlaanderen en Nederland maakt het financieel niet alleen haalbaarder, met een geschat budget van 2,2 à 2,4 miljoen euro vanuit de Vlaamse Gemeenschap en evenveel vanuit Nederland", stelt Schauvliege. "Maar het is ook een logische beslissing gezien het om één taalgebied gaat, waarbij Vlaamse auteurs vaak bij Nederlandse uitgeverijen ondergebracht zijn en er intense samenwerking is binnen het boekenvak."

Verwacht wordt dat de directie van de Buchmesse in oktober 2013 beslist over het Vlaams-Nederlandse gastlandschap.

Bron: De Morgen

Vertel het verder: