Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Gita Deneckere wint Henriëtte de Beaufort-prijs

Gita Deneckere heeft met haar biografie Leopold I. De eerste koning van Europa 1790-1865 de Henriëtte de Beaufort-prijs 2013, ter waarde van 2500 euro, gewonnen. In september 2011 stelde Gita Deneckere bij deBuren het boek voor. Aan de hand van foto's, video's, documenten en een podcast kunt u deze exclusieve avond herbeleven.
Door deBuren op 2 apr 2013
Nieuws
Politiek & samenleving

Gita Deneckere heeft met haar biografie Leopold I. De eerste koning van Europa 1790-1865 de Henriëtte de Beaufort-prijs 2013, ter waarde van 2500 euro, gewonnen.

De jury: ‘Het is onbetwistbaar dat deze op minutieus wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie bijzonder grote waardering verdient, omdat hier een pakkend en breed historisch verhaal wordt gepresenteerd dat iedere lezer, zelfs als hij de ontwikkelingen in de negentiende eeuw slechts oppervlakkig kent, met plezier zal lezen, precies omdat het zo menselijk vervlochten is met correspondenties en geschreven is in een stijl en taal die heel toegankelijk is.’

Om de drie jaar reikt de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de Henriëtte de Beaufort-prijs uit voor ‘een in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven biografie of autobiografie, afwisselend van de hand van een Nederlandse en van een Vlaamse auteur’. De prijs wordt uitgereikt tijdens het openbare gedeelte van de jaarvergadering van de MNL op 25 mei.

Eerdere laureaten van de Henriëtte de Beaufort-prijs waren Christine D’Haen, Joris van Parys en Hedwig Speliers. Gita Deneckere haalde met haar boek ook al de shortlists van de Davidsfonds Geschiedenisprijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs.

Op 14 september 2011 stelde Gita Deneckere bij deBuren in museum BELvue haar boek Leopold I. De eerste koning van Europa 1790-1865 voor. Aan de hand van foto's, video's, documenten en een podcast kunt u deze exclusieve avond herbeleven.

Vertel het verder: