Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Vandekeybus wint 25.000 euro met Keizer Karelprijs

De 49-jarige choreograaf Wim Vandekeybus wint de driejaarlijkse Keizer Karelprijs, goed voor een geldbedrag van 25.000 euro. De driejaarlijkse Keizer Karelprijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie uit het Nederlandse taalgebied voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur. EXTRA: Belgische première van de film Monkey Sandwich op 12.01.13 om 20:00 (KVS)
Door deBuren op 8 jan 2013
Nieuws
Literatuur & taal

De 49-jarige choreograaf Wim Vandekeybus wint de driejaarlijkse Keizer Karelprijs, goed voor een geldbedrag van 25.000 euro.

De driejaarlijkse Keizer Karelprijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie uit het Nederlandse taalgebied voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur.

"De Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus staat dit jaar met zijn gezelschap Ultima Vez al 25 jaar lang aan de top van de Europese dansscene", motiveert gedeputeerde voor Cultuur Jozef Dauwe (CD&V) de beslissing. "Naast zijn artistieke veelzijdigheid - dans, fotografie, film - stelt de deputatie ook zijn maatschappelijk engagement erg op prijs. De deputatie heeft ten slotte ook veel waardering voor het feit dat hij - onder meer door met jongeren te werken - zijn kunnen en ervaring doorgeeft aan nieuwe generaties."

De jury van de Keizer Karelprijs 2012 vergaderde onder het voorzitterschap van gedeputeerde Jozef Dauwe en bestond uit Andrea De Kegel (ondervoorzitter), Geurt Grosfeld, Veerle Keuppens, Dorian van der Brempt en Christophe Van Gerrewey (leden) en Dirk De Wulf (secretaris). De Keizer Karelprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2000 en ging naar professor Frits van Oostrom, later naar Anne Teresa De Keersmaeker (2003), Guy Cassiers (2006) en Frédéric Devreese (2009).

Bron: De Morgen

 

Belgische première Monkey Sandwich (film)

De film Monkey Sandwich van Wim Vandekeybus ging in 2011 in première op het Venice Film Festival en wordt nu voor de eerste keer in België getoond op zaterdag 12.01.13 om 20:00 in de KVS in Brussel.

Vertel het verder: