Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

deBuren feliciteert de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2012

deBuren feliciteert Roos van der Lint, Joke de Wolf en Marieke Ladru van harte met hun sterke stukken en de terechte beloning daarvoor. Om de onlangs overleden Margarete Mitscherlich te citeren: de toekomst zal vrouwelijk zijn!
Door deBuren op 3 dec 2012
Nieuws
Media
Literatuur & taal

De winnaars  van  de  Prijs  voor  de  Jonge  Kunstkritiek 2012  zijn bekendgemaakt. deBuren feliciteert Roos van der Lint, Joke de Wolf en Marieke Ladru van harte met hun sterke stukken en de terechte beloning daarvoor. Om de onlangs overleden Margarete Mitscherlich te citeren: de toekomst zal vrouwelijk zijn!
 
Hoofdprijs  ESSAY                             Roos  van  der  Lint        €  7.500          
Hoofdprijs  RECENSIE                       Joke  de  Wolf                 €  5.000  
Hoofdprijs  INTERNETKRITIEK         Marieke  Ladru               €  1.500    


Basisprijzen  ESSAY                            Floris  Solleveld  en  Lieke  Wijnia    
Basisprijzen  RECENSIE                    Bob  Vanden  Broeck  en  Stefan  Kuiper  
Basisprijzen  INTERNETKRITIEK     Suzanne  van  Rossenberg  en  Eva  de  Valk

Uit het juryrapport: “Het is uitzonderlijk als iemand erin slaagt complexe zaken op een heldere manier te beschrijven. Als een auteur er na stevig denkwerk in slaagt met uitstekende argumenten een goed gekozen onderwerp op glasheldere wijze te behandelen, als de referenties op natuurlijke wijze met de tekst zijn verweven, als de auteur erin slaagt de lezer halfweg het essay mee te nemen in een gedachtesprong, als de hele jury een zucht van opluchting slaakt en opveert, zoals dat het geval was bij Kunst als kookwekker, waarom de tijd in de kunst soms stilstaat, wil de jury niet anders dan unaniem en enthousiast de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek categorie essay toekennen aan Roos van der Lint.”

Een bundel met een overzicht van alle genomineerde en winnende artikelen kan op verzoek worden toegestuurd: info@jongekunstkritiek.net of downloaden als PDF op de site jongekunstkritiek.net.

Alle hoofd- en basisprijswinnaars krijgen een masterclass aangeboden die wordt ontwikkeld door Domein voor Kunstkritiek. De winnende artikelen worden gepubliceerd door de mediapartners van de Prijs: De Groene Amsterdammer, Knack en hard//hoofd. De winnende recensent krijgt de opdracht van De Groene Amsterdammer voor een nieuwe recensie. Ook zal het tijdschrift voor kunstkritiek Tubelight de winnaars vragen een artikel te schrijven. Ten slotte krijgen de hoofdprijswinnaars een jaarlidmaatschap beschikbaar gesteld door AICA Nederland.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van de Appel arts centre, Mondriaan Fonds en Witte de With, Center for Contemporary Art in samenwerking met deBuren.

Vertel het verder: