Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Pleidooi voor meer stilte en rust

Op woensdag 24 oktober vond er in de HUB in Brussel een Stiltecolloquium plaats. In het kader van deze studiedag publiceerde De Standaard een opiniestuk van Kristien Bonneure waarin zij, in naam van verschillende ondersteunde organisaties waaronder deBuren, een pleidooi voert om 'meer stilte, rust en vertraging te creëren in een dolgedraaide, zich suf twitterende, murw geprikkelde wereld'. Met de brievenwedstrijd ‘Trage Post' draagt deBuren een steentje bij.
Door deBuren op 30 okt 2012
Nieuws
Literatuur & taal

Op woensdag 24 oktober vond er een Stiltecolloquium plaats in de HUB in Brussel. Tijdens deze studiedag, een initiatief van de HUB en waerbeke, kwamen diverse sprekers uit onderwijs, economie, zorg, cultuur en media bij elkaar om de maatschappelijke waarde en werkzaamheid van stilte, rust en ruimte te ontdekken en te exploreren. Het colloquium was bedoeld voor al wie stilte, vertraging en eenvoud wil integreren in het eigen leven en in de brede samenleving. Vrijwillig, professioneel of beleidsmatig. Een programma vindt u hier.

In het kader van het Stiltecolloquium verscheen op dezelfde dag een opiniestuk van Kristien Bonneure met de titel ‘Woorden zaaien, stilte oogst' in De Standaard. In dit stuk benadrukt zij de importantie van stilte en traagheid in onze samenleving. Zij schreef dit stuk ook namens organisaties, waaronder deBuren, die zich op verschillende manieren inzetten voor eenzelfde doel: 'meer stilte, rust en vertraging creëren in een dolgedraaide, zich suf twitterende, murw geprikkelde wereld'.

deBuren draagt zelf een steentje bij met de brievenwestrijd ‘Trage Post', een wedstrijd waarin wij grootouders oproepen om een trage brief te schrijven aan hun kleinkind, een trage brief van nu naar straks. De winnaars maken kans op een trage brief gericht aan hun kleinkind van bekende auteurs als Stefan Hertmans, Joke van Leeuwen, Hugo Brandt Corstius, Saskia de Coster en Hugo de Ridder. Alle ingezonden brieven en de (ongeopende) brieven van de eerdergenoemde schrijvers worden voor een periode van 18 jaar bewaard in Portaal van de stilte. Vanaf 2030 worden de brieven aan de kleinkinderen bezorgd. U kunt nog deelnemen tot 31 december!

Klik hier voor meer informatie over de brievenwedstrijd.

Vertel het verder: