Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Ivo Michiels overleden

In het Franse Le Baroux is zondagmorgen schrijver Ivo Michiels overleden. Hij werd 89 jaar oud. Michiels (geboren als Henri Ceuppens) maakte vooral naam met experimenteel werk, zoals 'Het boek alfa'. Voor deBuren schreef hij het Radioboek 'Amandine of de duizend brieven van liefde'. Het werd op 22 september 2007 opgenomen in zijn huis in Frankrijk.
Door deBuren op 9 okt 2012
Nieuws
Literatuur & taal

In het Franse Le Baroux is zondagmorgen schrijver Ivo Michiels overleden. Hij werd 89 jaar oud. Michiels (geboren als Henri Ceuppens) maakte vooral naam met experimenteel werk, zoals Het boek alfa. Voor deBuren schreef hij het Radioboek Amandine of de duizend brieven van liefde.

Het werd op 22 september 2007 opgenomen in zijn huis in Frankrijk en gaat over Amandine. Zo nu en dan moet ze de deur openen voor collega's van de rodekruishulp, maar verder schrijft Amandine liefdesbrieven aan Ludovic, controleur bij de Nationale Spoorwegmaatschappij. Hoewel er nooit enig antwoord komt, is ze niet van plan haar liefde voor de man die ooit een glimp van haar rode slipje opving vaarwel te zeggen. De duizendste brief wil ze graag persoonlijk proper ten huize van Ludovic afleveren.

Ivo Michiels schreef het vijfdelige De alfa-cyclus en begon daarna aan zijn tiendelige Journal brut, waarvan in 2001 het laatste deel verscheen. Ook Het Afscheid doet bij velen een belletje rinkelen vanwege de jarenlange prominente aanwezigheid van het boek op de verplichte literatuurlijst in de middelbare school.

Ook op filmgebied was hij zeer bedrijvig met onder meer Meeuwen sterven in de haven en Een vrouw tussen hond en wolf.

Hij werd vele malen bekroond in binnen- en buitenland en was achtereenvolgens redactiesecretaris en directeur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

In 1993 ontving hij het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Brussel en hij was ook erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Ivo Michiels zou op 8 januari 2013 negentig jaar geworden zijn. Zijn laatste werk Maya Maya, op 8 september voltooid, zal in elk geval op die datum verschijnen. Michiels woonde sinds 1979 in de Vaucluse. Hij wordt komende woensdag begraven in Le Barroux.

Bron: De Standaard
Archieffoto Photo News

Vertel het verder: