Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Olympische Spelen: hard//hoofd | Poetry Parnassus | Sport One Minutes

Hard//hoofd is een dagelijks online tijdschrift met scheppende kunst en beschouwende journalistiek in de vorm van tekst, beeld en geluid. Elke week plaatsen wij hun beste teksten op onze site. Deze week plaatsen wij commentaren van de redacteuren uit de wekelijkse rubriek 'Hard//talk' over de aankomende Olympische Spelen - aangevuld met eigen materiaal -, en een stil afscheid.
Door deBuren op 26 jul 2012
Tekst
Politiek & samenleving

Hard//hoofd is een dagelijks online tijdschrift met scheppende kunst en beschouwende journalistiek in de vorm van tekst, beeld en geluid. Elke week plaatsen wij hun beste teksten op onze site. Deze week plaatsen wij commentaren van de redacteuren uit hun wekelijkse rubriek 'Hard//talk' over de aankomende Olympische Spelen - aangevuld met eigen materiaal -, en een stil afscheid.

Commentaar: Rain Games

Het grootste propaganda-evenement van deze tijd komt er weer aan. Het eerste wat je ziet als je in Londen komt, zijn vijf gigantische Olympische ringen op St. Pancras International. De straten hangen vol met banieren en zijn voorzien van extra Olympic Lanes, een deel van Hyde Park en St. James Park is afgezet, en als antwoord op de Eiffeltoren en het Vogelnest is een 115 meter hoge stalen krakeling neergezet. Het gaat, kortom, om sneller, hoger,  sterker. Dat er ook nog gesport wordt, is bijzaak.
De resultaten zijn gemengd. De spelen van Barcelona 1992 waren een financieel fiasco, maar ook de meest succesvolle citybranding ooit. Athene 2004 probeerde dat in beide opzichten te overtreffen, maar slaagde alleen in het fiasco: wat beklijft is niet het beeld van ‘terugkeer naar de bakermat’ of Griekenland als op en top modern land, maar van opmaat naar de Griekse schuldencrisis. Beijing 2008 moest China tonen als nieuwe wereldmacht en dat kon moeilijk mis gaan, maar wat óók bijblijft zijn #Ai Weiwei, de #sloopspelen en de #smogspelen.
Londen heeft, als internationale hoofdstad van hip, geen citybranding meer nodig. Maar dat middenin de Tweede Grote Crisis de Olympische Spelen in het centrum van de bankwereld gehouden worden, stemt ironisch. Als de Spelen van 2012 een motto hadden, zou dat kunnen zijn: #What Crisis?
Van crisis is inderdaad weinig te merken. Er zijn minder opheffingsuitverkopen dan in Amsterdam, de skyline wordt doorstoken door gigantische wolkenkrabbers in aanbouw, en in de City zwermt het nog steeds van bankiers die nét iets eleganter gekleed zijn dan op de Zuidas. Wel zijn er overal vriendelijke, maar zenuwachtige mensen in gele hesjes, piepende portofoons en bordjes die je eraan herinneren dat je door een CCTV bekeken wordt. En Londen was toch al de stad met de grootste dichtheid aan beveiligingscamera’s.
Terwijl de zondagskranten hun grootste lettertypen wijden aan een schandaal omtrent de beveiliging – het leger moest worden ingezet nadat beveiligingsfirma G4S er niet in slaagde 13.700 beveiligers te leveren – lijkt de grootste bedreiging voor Londen 2012 banaler: regen. De neerslag breekt namelijk alle Olympische records. En zo zou Londen 2012 wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als de #Rain Games.

Door Floris Solleveld

Nieuws in beeld

Twee lege plekken om te blijven

Illustratie: Charlotte Peys

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikola Madzirov geselecteerd voor Poetry Parnassus

De Macedonische dichter Nikola Madzirov schreef voor citybooks een reeks gedichten over zijn thuisstad Skopje. Zijn Huizen zonder Kaders is al te lezen in het Macedonisch, Albanees, Engels en Frans; de Nederlandse vertaling zal dit najaar in voorpublicatie verschijnen in DW B.
Nu is Madzirov geselecteerd voor Poetry Parnassus, het grootste poëziefestival ter wereld. Het evenement wordt georganiseerd door Southbank Centre in Londen, en maakt deel uit van de Culture Olympiade tijdens de Olympische Spelen 2012. Hij zal optreden naast Nobelprijswinnaars als Seamus Heaney en Wole Soyinka, alsook de Belgische Els Moors en Nederlandse Arjen Duinker. U kunt de volledige deelnemerslijst hier vinden.
Ter gelegenheid van het evenement wordt Madzirovs gedicht “Shadows Pass Us By” (uit de bundel Remnants of Another Age) opgenomen in de Olympische bundel The World Record, uitgegeven door Bloodaxe.

Lees hier een interview met Madzirov over zijn deelname aan Poetry Parnassus.

Naast Nikola  Madzirov zal ook de Roemeense dichter Doina Ionaid aantreden. Samen met Jan H. Mysjkin vertaalde zij het citybook Travesti van Adrian Schiop naar het Frans.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rain of Poems: Olympische gedichten

Ter ere van de Olympische Spelen en Poetry Parnassus zijn op 26 juni jl. om 21u00 gedichten van meer dan 300 dichters uit 204 landen over Londen uitgestrooid. Van Ágnes Lehóczky, die voor citybooks in Sheffield was, zijn ook gedichten uitgestrooid.

Hieronder een visuele impressie van de gebeurtenis. Voor meer informatie, zie hier.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sport One Minutes

Vertel het verder: