Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Literaire miniquiz: win een weekend Oostende!

deBuren organiseert online een literaire miniquiz als voorproefje van Qwerty & Azerty: de Grote Literaire Quiz der Lage Landen. Drie opeenvolgende weken stellen we u telkens drie vragen. Mail de goede antwoorden naar info@deburen.eu en win een gesigneerd exemplaar van 'Antwerpen/Oostende'  van Peter Holvoet-Hanssen. Wie in een aparte mail alle negen vragen en de schiftingsvraag juist beantwoordt, maakt kans op een gratis weekend voor twee personen in de citybooksstad Oostende. Dit is de laatste kans om een boek te winnen en de eerste kans om het weekend te winnen!
Door deBuren op 15 mei 2012
Nieuws
Literatuur & taal

deBuren organiseert online een literaire miniquiz als voorproefje van Qwerty & Azerty: de Grote Literaire Quiz der Lage Landen.Doe mee!

1) Elke week stellen we drie vragen. Als u de drie juiste antwoorden mailt naar info@deburen.eu, maakt u kans op een gesigneerd exemplaar van Antwerpen/Oostende van Peter Holvoet-Hanssen. Deadlines: 29 april (vragen 1-3), 6 mei (vragen 4-6), 13 mei (vragen 7-9). U mag meerdere weken deelnemen maar u kunt slechts een keer een boek winnen.

2)
Op dinsdag 8 mei zetten we de laatste drie vragen en de schiftingsvraag online. Als u kans wilt maken op een gratis weekend in citybooksstad Oostende dan stuurt u een mail met negen correcte antwoorden + een antwoord op de schiftingsvraag naar info@deburen.eu. Deadline: 13 mei. Als u al een boek gewonnen heeft, mag u alsnog deelnemen aan deze prijsvraag.

3)
Na afloop van de wedstrijd wordt onder alle deelnemers die niet wonnen nog een gesigneerd exemplaar verloot.

Vermeld in uw mail altijd uw naam en voornaam, uw postadresgegevens en uw emailadres. Alle winnaars worden verwittigd vanaf 14 mei.

De vragen + antwoorden (vet)

WEEK 1

Vraag 1

Het debuut van deze Vlaamse schrijfster hield ook de lezer boven de Moerdijk wakker en ging 75.000 keer over de toonbank. Ze stond op de longlist van zowel de AKO als de Libris Literatuurprijs en ze schrijft een column in NRC Handelsblad. Hoe heet deze schrijfster die eigenlijk een opleiding als filmscenariste kreeg?

Annelies Verbeke

Vraag 2
Hij werd in Marokko geboren en kwam op zijn zevende naar Nederland. Hij leerde Nederlands met de Verhalen van 1001 Nacht. Ook al vond hij de Middelnederlandse Abele Spelen interessanter, toch ging hij Arabisch studeren om die Verhalen van 1001 Nacht in de oorspronkelijke taal te kunnen lezen. Wie is deze auteur?

Hafid Bouazza

Vraag 3
Het motto van De missie in Oostende, het citybook van Peter Holvoet-Hanssen, luidt: 'De zee, die ook met scherven van schelpen speelt.' Het citaat is afkomstig uit Twee schelpen en wat gruis (1949), een verhaal van een Vlaamse schrijver die geboren werd als Herman Thiery. Onder welk pseudoniem kennen we deze Gentenaar?

Johan Daisne


WEEK 2

Vraag 4
Jeroen Brouwers werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO- en de Libris Literatuurprijs. Voor welk boek?

a) Bittere bloemen
b) Hete tranen
c) Geheime kamers

Vraag 5
Christophe Vekeman publiceerde onlangs zijn nieuwe roman Een uitzonderlijke vrouw.
Hoe heet zijn debuut uit 1999?

a) Wees maar niet bang
b) Alle mussen zullen sterven
c) Een borrel met Barry

Vraag 6
A.F. Th. van der Heijden schrijft al bijna drie decennia aan zijn romancyclus De tandeloze tijd. Het vijfde deel van deze cyclus werd de laatste jaren onder verschillende titels aangekondigd. Verliefd tegen en Da Vinci op de Veluwe zijn er twee van. Maar hoe luidt de titel die Van der Heijden als laatste vermeldde? Een tip: Christiaan Weijts gaf zijn citybook over Oostende deze titel mee.

Averij

WEEK 3

Vraag 7

Welke zakenman uit de tv-wereld gaat NIET aan de slag bij WPG België?

a) Erwin Provoost
b) Peter Quaghebuer
c) Mike Verdrengh

Vraag 8
Welke van deze romans is géén boek van Herman Koch?

a) Het diner
b) Zomerhuis met zwembad
c) De asielzoeker

Vraag 9
Milena Michiko Flašar bezocht Oostende in 2009 en schreef een citybook over een man die weet dat hij gaat sterven. Voordat hij doodgaat, wil hij enkele dingen zeker gedaan hebben. Een van die dingen is: 'In een café de rekening betalen van een onbekende zonder dat hij dat merkt'. Ze stuit ' in een verzopen kroeg' op een man die Floryk heet.

De woorden die hij af en toe mompelt begrijp ik niet. Maar ik stel me voor dat het Vlaams geen gelukkige taal is. Het klinkt alsof het stamt uit een lang vervlogen tijd waarin men iets belangrijks is kwijtgeraakt: zacht en rauw tegelijk. Inderhaast krabbel ik een boodschap op een van de vlekkerige bierviltjes.

Uiteindelijk legt de hoofdpersoon naar het vlekkerige bierviltje ook een bankbiljet neer. Hoeveel drinkgeld krijgt Floryk?

a) 50 euro
b) 100 euro
c) 200 euro

WIN EEN WEEKENDJE OOSTENDE

Wie de antwoorden op de bovenstaande negen vragen goed heeft en het dichtst in de buurt komt van het juiste antwoord op onderstaande de schiftingsvraag, wint het weekend naar Oostende. Stuur daarvoor een mail met de tien antwoorden naar info@deburen.eu.

De vraag luidt: hoe lang duurt de Grote Literaire Quiz van de Lage Landen op 11 mei van het stellen van de eerste tot en met het stellen van de laatste vraag? Geef het antwoord in uren, minuten en seconden.

02:18:05

Vertel het verder: