Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Radio 4 'De Klassieken' thuis bij de familie Kuijken

AVRO Radio-4 programma de Klassieken vanuit Kortrijk
Door deBuren op 22 feb 2012
Tekst
Podium & muziek

Aanstaande vrijdag 24 februari gaat het AVRO Radio-4 programma De Klassieken naar België om een uitzending te maken bij de familie Kuijken in Kortrijk. Sigiswald Kuijken en zijn vrouw Marleen openen hun huis en hun muziekcollectie, en vertellen tussen 09.00 en 12.00 uur aan de hand van cd-fragmenten over hun muzikale carrières. Broer Wieland Kuijken speelt ook mee in het derde uur.

AVRO-presentatrice Maartje van Weegen: “Een zeldzaam inkijkje in het leven en de werkwijze van een uitzonderlijk muzikale en oorspronkelijke muziekfamilie. De familie Kuijken maakt niet alleen muziek, ze ademen muziek”.
 
Niet alleen vertellen de leden van de beroemde familie, gespecialiseerd in barokmuziek, over hun opnames, ze zullen ook live te horen zijn. Sigiswald en zijn broers Wieland en Barthold hebben zich hun hele leven beziggehouden met authentieke uitvoeringspraktijken: hoe heeft muziek in de tijd van de componist geklonken, en hoe zagen muziekinstrumenten er in die tijd uit? Aan de hand van onderzoek en ervaring met verschillende instrumenten, heeft Sigiswald een ‘nieuw’ instrument ontwikkeld; de violoncello da spalla. Dit is een combinatie tussen een cello en een viool. Volgens Kuijken moeten de werken van Johann Sebastian Bach op dit instrument worden uitgevoerd
 
Al ruim vijf jaar presenteert Maartje van Weegen vijf keer per week het programma De Klassieken. Eens per maand maakt zij een uitzending bij een luisteraar thuis, en vier keer per jaar gaat het programma bij een musicus thuis langs. Zo verwelkomden Jaap van Zweden en André Rieu het programma bij hen thuis. Ook ontving Lang Lang de AVRO in zijn hotelkamer in hartje Amsterdam.
 
De Klassieken
De uitzending is live te volgen op RADIO-4, op vrijdagochtend van 09.00- 12.00 uur. Bekijk De Klassieken ook op beeld via www.radio4.nl/deklassieken

 

Vertel het verder: