Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Zo kan het ook

Gegoten Lood heeft via crowdfunding al meer dan €50.000 bijeen gebracht en zit daarmee op bijna 60% van het bedrag dat nodig is voor de tentoonstelling en de publicatie in het voorjaar van 2012! Bijdragen kan nog steeds via www.gegotenlood.nl.
Door voordekunst op 15 nov 2011
Nieuws
Politiek & samenleving

voordekunst is het meest bekende Nederlandse crowdfunding platform voor kunstprojecten. Het brengt een kort verslag van het project Gegoten Lood.

Gegoten Lood is een gezamenlijk project van Ingrid Rollema (beeldend kunstenaar), Stef van Bellingen (curator) en Erwin Jans (dramaturg) en deBuren in samenwerking met De Markten aan de Oude Graanmarkt 5 Brussel. Het beweegt zich op het snijvlak van beeldende kunst, installatie, performance, discussie en activisme. Gegoten Lood is voor een groot deel tot stand gekomen door bijdragen van particuliere donateurs. Gezamenlijk is er inmiddels meer dan € 50.000 bijgedragen aan het project en bijdragen kan nog steeds.

Over Gegoten Lood
Aanleiding voor Gegoten Lood in 2010 waren de helicopter films van Wikileaks in Bagdad. De gebeurtenissen in de Arabische Wereld, de onrusten in Europa (Londen, Parijs etc.) en Occupy waren aanleiding om dit project door te zetten en te verplaatsen van Den Haag naar het politieke machtscentrum van Europa, Brussel.
 
Gegoten Lood #2 brengt beeldende kunstenaars, filosofen, theatermakers, politici, activisten, bloggers, twitteraars, samen in een poging om letterlijk ‘in’ en ‘vanuit’ het kunstwerk het debat te voeren over de politieke en sociale situatie van dit ogenblik: een complexe mix van economische crisis, politieke malaise, revolutionair elan, repressief geweld, exponentiële groei van informatie,explosie van sociale media, terugkeer van de religie en ecologische dreiging. GegotenLood #2 doet een poging om van een ‘artistieke ruimte’ ook een ‘openbare ruimte’ te maken.

Om heet van de naald inzicht te verwerven zijn kunstenaars activisten uit Egypte, Syrië en Irak uitgenodigd om hun werk en ervaringen in te brengen op 21 november. De 21e is het de beurt aan Rudi Vranckx en afgevaardigden van Al Jazeera om invalshoeken en ervaringen voor te leggen.
 
Na afloop van het project verschijnt een publicatie uitgegeven door deBuren in het Engels en Arabisch. Donateurs van Gegoten Lood worden met naam vernoemd in de publicatie. Een document  als teken van betrokkenheid! Hivos en Sica zijn mede verantwoordelijk voor de verspreiding buiten Europa.
 
Donateurs vanaf  €200,00 zijn in het weekend van 14 april 2012 uitgenodigd voor een diner op het atelier van initiatiefnemer Ingrid Rollema. Het atelier (oude harmoniumfabriek) in Den Haag zal omgebouwd zijn tot expositieruimte waar de uitwisseling met de ‘hotspots’ binnen de Arabische Lente en Occupy  worden gecontinueerd. Dit weekend zal de publicatie overhandigd worden en zal duidelijk zijn of er genoeg steun is voor Gegoten Lood #3 in 2013.
 
Gegoten Lood #3 gaat terug naar Den Haag i.v.m. met het 100 jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof van de VN gevestigd in het Vredespaleis. Er bestaan behoorlijke verschillen van mening tussen Oost en West over ‘Het Hof’. Een goed moment voor reflexie vanuit beeldend perspectief!
 
Gegoten Lood #2 heeft bijna 60% gerealiseerd van het bedrag dat nodig is voor Brussel en de realisatie van de publicatie in het voorjaar van 2012. Vanuit voordekunst wordt er momenteel gekeken hoe we met de organisatie van Gegoten Lood een ‘crowdfunding actie’ op kunnen zetten om het project in 2013 daadwerkelijk in Den Haag kunnen presenteren.Gegoten Lood is nog tot en met 28 november dit jaar te bezoeken in Brussel. Zie ook www.gegotenlood.nl.

Vertel het verder: