Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Deelnemers schrijfresidentie 2020

© Marianne Hommersom

Wie zit er in Parijs? Maak kennis met de lichting van 2020.

© Marianne Hommersom

Anne Bosveld

Anne Bosveld (1995) zit in het derde jaar aan de opleiding Creative Writing van ArtEZ. Ze schrijft voornamelijk poëzie en proza en stond sinds haar negentiende op verschillende literaire en spoken word-podia. Voor ze begon met Creative Writing speelde ze profvoetbal bij FC Twente en het Nederlands Jeugdelftal en was bokser bij Krista Fleming, Fred Royers en Hennie van Bemmel.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'De zee is een buiging van een overeind komend lichaam'.

© Marianne Hommersom

Anne-Goaitske Breteler

Anne-Goaitske Breteler (1996) groeide op aan de voet van de zeedijk in Friesland. Na de studies Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis in Amsterdam verhuisde ze in de herfst van 2019 terug naar haar geboortegrond. In al haar werk staat de relatie tussen stad en platteland centraal. In 2018 verscheen haar non-fictie debuut De traanjagers (Uitgeverij AUP). Ze schrijft columns en redactionele bijdragen, geeft lezingen voor jong en oud en maakt tentoonstellingen.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'De bidstond'.

© Marianne Hommersom

Annemieke Dannenberg

Annemieke Dannenberg (1993) schrijft gedichten en verhalen, maakt beleveniskunst en leest tarotkaarten. Ze studeerde Creative Writing en religiewetenschappen, en werkte als assistent-conservator bij het National Museum van Wereldculturen. Met haar kunst verkent ze het landschap tussen absurditeit en moderne zingeving, magie en ontgoocheling. Als lid van Leids kunstcollectief Roem werkt ze momenteel in opdracht van onder andere museum De Lakenhal.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'Disruptief depot'.

© Marianne Hommersom

Babeth Fonchie

Babeth Fonchie (1993) is dichter, kunstenaar en jurist. Zij is regelmatig te vinden op het podium met haar poëzie en zoekt in verschillende vormen de verbinding met haar medemens. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Ze daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Sinds najaar 2019 is ze huisdichter van online feministisch magazine LilithMag en in 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'het vormingsproces van een korst'.

© Marianne Hommersom

Bart Decroos

Bart Decroos (1989) is architect en schrijver. Zijn teksten ontstaan in de spanning tussen fictieve scenario’s en de gebouwde ruimte. Op dit moment schrijft hij aan een verhalenbundel over het gerealiseerde werk van een Nederlandse architect. Hij is onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en redacteur van het architectuurtijdschrift OASE Journal for Architecture.

 

Lees of beluister zijn residentietekst 'De idylle'.

© Marianne Hommersom

Betül Sefika Özdemir

Betül Sefika Özdemir (1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar beeldend werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos en haar werk verscheen in DW B en TIM magazine, waar ze als huisastrologe een horoscoop schrijft en illustreert.

 

Bekijk of beluister haar residentiewerk 'Gewassen'.

© Marianne Hommersom

Chris Lomans

Chris Lomans (1994) is schrijver, muzikant en programmamaker bij Perdu. Hen is afgestudeerd aan Creative Writing ArtEZ en nam deel aan het Slow Writing Lab. Chris houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Binnen hun werk zoekt hen naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele. Op dit moment zit hen in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

 

Lees of beluister hun residentietekst 'In de maag van de wereld'.

© Marianne Hommersom

Ellis Meeusen

Ellis Meeusen (1993) studeerde af als actrice en schrijfster aan LUCA School Of Arts in Leuven. Haar kortverhaal vloed werd gepubliceerd door literair tijdschrift Das Magazin en haar eerste toneeltekst Faren werd in 2019 uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Wat ze schrijft, houdt vaak het midden tussen poëzie, proza en theater en vertrekt niet zelden vanuit een fascinatie voor het niet-geleefde leven.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'Allen, die deze zullen zien of hooren lezen, Salut?'.

© Marianne Hommersom

Elsbet De Pauw

Elsbet De Pauw (1998) is dichter en studeert Taal- & Letterkunde aan de UGent. Ze schrijft over lichamen en onbehagen, de fluïditeit tussen meisje en vrouw en Belgische dorpjes. Ze brengt haar gedichten op podia en stond in 2019 in de finale van WriteNow!. Ze is gefascineerd door kitsch, alles wat raar is en het werk van Chris Kraus.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'een lijn, een huis, een huid'.

© Marianne Hommersom

Emma Wiersma

Emma Wiersma (1998) studeert Beeld& Taal/ Image& Language aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Ze schrijft psychologisch surrealistische proza en gedichten, onderzoekt hoe ze een berg kan verplaatsen en werkt aan een performance over herinneringen buiten het brein. Daarnaast is ze bezig met audio en microscopische sculpturen van aardkruimels, teennagels en de vorm van water.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'OKRO/azijnmoeder'.

© Marianne Hommersom

Esha Guy Hadjadj

Esha Guy Hadjadj (1994) is freelancejournalist en schrijft verhalen. Zijn werk verscheen onder andere in de Nederlandse Boekengids, Oneworld.nl en literair tijdschrift ZINK. Daarnaast is hij chef actualiteit bij Hard//hoofd, en schrijft hij zijn masterscriptie over de politiek van vertaling in een postkoloniale wereld.

 

Lees of beluister zijn residentietekst 'De onbekende paukenist'.

© Marianne Hommersom

Jens Meijen

Jens Meijen (1996) is afgestudeerd als letterkundige en werkt als doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij HUMO en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en kernredactielid bij het literair tijdschrift DW B. In 2016 werd hij de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Zijn poëziedebuut Xenomorf (2019, De Bezige Bij) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs in 2020. In 2021 verschijnt bij dezelfde uitgeverij zijn debuutroman De Lichtjaren.

 

Lees of beluister zijn residentietekst 'Ondergetekende verklaart te zijn ingelicht over de aard en methode van de geschiedschrijving'.

© Marianne Hommersom

Johannes Decat

Johannes Decat (1993) is schrijver, journalist en zoekende. Zijn eerste boek ging over buitenaardse wezens en schreef hij als elfjarige voor zijn geheime crush. In 2018 won hij met ‘De Schipper’ de Ward Ruyslinckprijs voor kortverhalen. Hij volgt de opleiding van de SchrijversAcademie en werkt aan zijn debuutroman. Af en toe waagt hij zich aan een artikel of opiniestuk voor MO*, tijdschrift voor mondiaal nieuws.

 

Lees of beluister zijn residentietekst 'Wat strepen niet vertellen'.

© Marianne Hommersom

Jordi Lammers

Jordi Lammers (1996) is als maker verbonden aan De Nieuwe Oost / Wintertuin. Hij publiceerde verhalen en gedichten in De Revisor, Op Ruwe Planken en De Optimist en schrijft essays voor Rekto:Verso. Je kon hem horen voordragen op de Kunstnacht, het Boekenfeest en het International Literature Festival. Samen met zijn broer Rindert vormt hij de tweekoppige band Benji – een samensmelting van muziek en poëzie.

 

Lees of beluister zijn residentietekst 'Brief aan de geesten'.

© Marianne Hommersom

Marie Borremans

Marie Borremans (1994) studeert Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en werkt als onderzoeksjournalist. Het liefst maakt ze verhalen die grenzen opzoeken: tussen realiteit en fictie, tussen proza en poëzie, tussen tekst en geluid. Ze publiceerde in de Sampler 2019 van Das Mag en werd tweede in schrijfwedstrijd Write Now!.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'wat onze grootouders zeiden en wij wel/niet zullen zeggen tegen onze kleinkinderen'.

© Marianne Hommersom

Pelumi Adejumo

Pelumi Adejumo (1998) is schrijver en dichter. Haar jeugdliefde is theater en ze liep stage als dramaturg bij Het Nationale Theater. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ en werd begin 2020 door NRC Handelsblad geselecteerd als een van de 101 veelbelovende kunstenaars in de Lage Landen. Ze draagt op verschillende podia voor en als je het heel lief vraagt zal ze voor je zingen op je boekpresentatie.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'Als andermans geluk ons pijn doet'.

© Marianne Hommersom

Shimanto Reza

Shimanto Reza (1993) is een Leuvenaar op verplaatsing: een jaar geleden overtuigde zijn (Italiaanse, vandaar) vriendin hem om naar Rome te verhuizen. Daar werkt hij als freelance vertaler en editor, blaast deuntjes op zijn saxofoon en schrijft verhalen en poëzie in het Nederlands en Engels, zijn twee moedertalen.

 

Lees of beluister zijn residentietekst 'Lijnen'.

© Marianne Hommersom

Tessel Veneboer

Tessel Veneboer (1994) verruilde jaren geleden Amsterdam voor Brussel om te gaan studeren. In Brussel werkt ze nu als programmamaker bij Internationaal Literatuurhuis Passa Porta en publiceert regelmatig over literatuur en kunst, onder andere voor de Nederlandse Boekengids en tijdschrift voor hedendaagse kunst De Witte Raaf.

 

Lees of beluister haar residentietekst 'Een moralist en een filosoof bekijken een portret van een revolutionair'.