Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Deelnemers schrijfresidentie 2012

(c) Marianne Hommersom
(c) Marianne Hommersom

Albert Verbeek

Albert Verbeek studeerde gitaar lichte muziek en bijvak zang aan het conservatorium ArtEZ. Ook deed hij een researchmaster Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef al voor Babel, Folia, NRC/Handelsblad en De Groene AmsterdammerHij werkt nu als freelance musicus en publicist en is muziekleraar aan De Nieuwe Muziekschool in Bussum.

 

Albert Verbeek legt het verband tussen Amsterdam en Parijs, tussen muziek en metro. 'De Amsterdamse gemeenteraad wil audities voor straatmuzikanten gaan organiseren. In de Parijse metro begon men vijftien jaar geleden al met castings voor les musiciens du métro. Kan het gedogende Amsterdam iets opsteken van het strengere Parijs? Of tornt men dan aan de vrijheid van expressie?' Deze tekst verscheen op de website van De Groene Amsterdammer en is hier te lezen op de website van deBuren.

(c) Marianne Hommersom

Esther Severi

Esther Severi (1983) studeerde Kunstwetenschappen en Archeologie in Brussel, en later Theaterwetenschappen in Antwerpen. Ze is programmator bij het Crossroads festival in Antwerpen, werkt freelance als schrijfster en dramaturge en doceert Kunstkritiek op het conservatorium in Antwerpen. 

 

Esther Severi wandelt, kijkt, mijmert en volgt geheel eigen gedachtegangen door het kunstzinnige Parijs van vandaag.

(c) Marianne Hommersom

Judith van der Wel

Judith van der Wel (1984) behaalde haar bachelors psychologie en theologie aan de Rijkuniversiteit Groningen. Hierna combineerde zij deze studies in een onderzoeksmaster religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef onder andere voor Ons erfdeel, Trouw, Hollands maandblad en Het liegend konijn. In 2015 verscheen haar debuut Stemmen. Het geheim van het Koninklijk Concertgebouworkest bij Querido/Van Halewyck.

 

Judith van der Wel vertelt in haar tekst Minder joods in de Marais over radicaliserende en assimilerende Joodse vrouwen én schreef een gedicht dat ter inspiratie dient voor een op Brels Madeleine gebaseerd chanson. Haar tekst verscheen in Trouw en Het Reformatorisch Dagblad.

(c) Marianne Hommersom

Julie Reniers

Julie Reniers schrijft voor onder andere  MO*, Knack en IPS. Ook vertaalt ze uit het Russisch, Tsjechisch, Frans en Engels naar het Nederlands en Engels.

 

Julie Reniers schreef het fanatasievolle verhaal Noachs Ark waarin een restaurant zich voorbereidt op de komst van een bijzondere gast maar zich geconfronteerd ziet met een enorm probleem: de kolibries zijn op. Verscheen in primeur op Hard//hoofd.

(c) Marianne Hommersom

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert is schrijver en theatermaker. Ze behaalde een masterdiploma Taal-en Letterkunde aan de universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Drama aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (uitgeverij Querido) en haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014) vielen in de prijzen. In 2018-2019 is ze stadsdichter van Antwerpen.

 

Maud Vanhauwaert laat ons in haar gedichten het Parijs zien van ongestelde vrouwen, sigaretten rollende negers en kruiperige kruideniers. Haar cyclus si loin, si vite, silence verscheen in Het Liegend Konijn en mondde uiteindelijk uit in de dichtbundel Wij zijn evenwijdig (Querido).

(c) Marianne Hommersom

Nathan de Groot

Nathan de Groot is presentator, trainer en spreker. Hij traint professionals om inspirerend en overtuigend te presenteren. Sinds 2012 werkt Nathan als redacteur voor De Speld.

 

Nathan de Groot vertoefde op de Beroemde Begraafplaats maar zag meer heil in een nieuwe openbaar monument. Hij schreef Parijs: een liefdesgeschiedenis? dat op Hard//hoofd verscheen.

(c) Marianne Hommersom

Rebekka de Wit

Rebekka de Wit (1985) studeerde in 2011 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, afdeling woordkunst. Ze schreef verschillende voorstellingen en haar teksten verschenen in onder andere Das Magazin, De Morgen en DW B. Voor deBuren schreef ze een citybook over Venetië en Antwerpen. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog een wonder tekort bij Uitgeverij Atlas/Contact. 

 

Rebekka de Wit schreef We will fix it with computer waarin Chinese toeristen op zoek naar naar de Echte Ervaring van de Notre Dame en Rebekka zelf kennismaakt met een schaamteloze zigeunerin.

(c) Marianne Hommersom

Reinier Bijman

Reinier Bijman studeerde geschiedenis en filosofie en werkte eerder voor De Groene Amsterdammer.

 

Reinier Bijman schreef over de sluiting van het Institut Néerlandais: Altijd al bedreigd. 'De gevolgen van de constructie van het Institut Néerlandais als gelegenheidsalliantie tussen een particulier (Frits Lugt) en de staat laten zich na 55 jaar nog steeds voelen.' Deze tekst verscheen op de website van De Groene Amsterdammer.

(c) Marianne Hommersom

Roos Menkhorst

Roos Menkhorst (1984) studeerde cultuurwetenschappen en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 werkt ze als freelance journalist. Ze is een van de oprichters van Bureau Boven, een collectief van vijf journalisten.

 

Roos Menkhorst luisterde naar de verhalen van Les enfants de Paris en inventariseert waar je als hedendaags kunstenaar terecht kunt.

(c) Marianne Hommersom

Sarah Vankersschaever

Sarah Vankersschaever (1987) studeerde Nederlands & Theater-, Film- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Schrijft voor De Standaard en recenseert poëzie voor De Standaard der Letteren.

 

Sarah Vankersschaever interviewde de opgewekte pessimist Jean Clair (Académie française). Haar tekst verscheen in De Standaard.

(c) Marianne Hommersom

Susanne Bartels

Susanne Bartels werkte, na het behalen van BA en Research MA in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, als documentalist bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en als afgestudeerde stagiair bij de Custodia Foundation (Collectie Frits Lugt).

 

Susanne Bartels dook in de postkraakscene. Ze schreef daarover de tekst Kraak met smaak. Post-squart biedt ruimte aan Parijse kunstenaars.

(c) Marianne Hommersom

Tamar de Waal

Tamar de Waal is politiek filosoof en jurist en werkt als Universitair Docent aan Erasmus School of Law. Tijdens haar opleidingen filosofie en rechten en promotietraject studeerde Tamar aan universiteiten in Londen (UCL) , New York (Columbia Law School) en Montreal (McGill).

 

Tamar de Waal boog zich over theorie en praktijk van de Parijse segregatie: 'Met hun armoede, werkloosheid en criminaliteit zijn de banlieues het probleemkind van Parijs. Soms overwint een inwoner zijn achterstandspositie, vaker werken negatieve stereotypen als self-fulfulling prophecies.' Deze tekst verscheen op de website van De Groene Amsterdammer.

(c) Marianne Hommersom

Tim Devriese

Tim Devriese werkte al bij De Standaard, is communicatieadviseur bij de politieke partij Groen en is sociale media communicatieadviseur bij Villanella.

 

Tim Devriese leidt ons rond in de Rue des Rosiers alwaar het hoofdpersonage worstelt met de positie van homoseksualiteit in Parijs. 

(c) Marianne Hommersom

Willem Bongers-Dek

Willem Bongers-Dek was namens deBuren mee naar Parijs om de zaken in goede banen te leiden. De tekst die hij beloofde over Villa des Roses van Willem Elsschot, zal binnenkort gepubliceerd worden.

(c) Sarah Vankersschaever

Marianne Hommersom

Marianne Hommersom (deBuren) ging met haar camera op pad en fotografeerde de reeks Scenes of Wonder – Paris. Deze foto's werden reeds tentoongesteld in DE Studio (Antwerpen) en in de Stichting Biermans-Lapôtre (Parijs). Ze portretteerde ieder jaar de deelnemers tijdens hun residentie. Bekijk hier de de groep van 2013, van 2014, van 2015, van 2016 en van 2017.